Bekæmpelse af Hybenrose i Natura2000 områder.

Bekæmpelse af Rynket Rose i Husby og Vedersø Klit.

Bekæmpelse af Rosa rugosa også kaldet Hybenrose eller Rynket Rose er i gang på Ringkøbing-Skjern Kommunes Natura 2000 områder ved Husby og Vedersø klit. Bekæmpelsen udføres som en kombination af nedklipning, bortskafning samt smøring med Gluphosat. Metoden er valgt ud fra afvejning af risiko for sandfygning, beskyttelse af den naturligt forekommende flora og økonomi. Der er mange hensyn som skal tages når der arbejdes i de følsomme klitter. Diverse grundejere og myndigheder har givet samtykke, dispensation og tilladelser i forhold til klitfrednings zone m.v.

Hybenrosen har spredt sig i et accelererende tempo de sidste 50 år, idet den indførte rosen er perfekt tilpasset til de danske klitters barske vækstforhold. Rynket Rose tåler både sandfygning, saltsvidning og mager jordbund. Rosa Rugosa formere sig villigt ved rodskud og frøformering.  På de magre jorde udkonkurrerer Hyben Rosen den naturlige danske flora og på sigt give det tab af biodiversitet. Rosen som blev værdsat for sin vækstkraft  i tiden hvor sandflugt var et stor problem, er endt med selv at blive et problem.

Kært barn har som bekendt mange navne og den robuste og smukke rose er oprindeligt fra de forblæste og sandede kyster på Kamtjatkas halvøen. Rosa rugosa er blevet en invasiv art i den danske natur og fremtiden vil vise om det er muligt at begrænse dens negative indvirkning.

Del

Kompetencer vedr. denne artikel

Har du spørgsmål?

Så sidder vi klar på telefonen og email.

ARTIKLER

Relaterede artikler

Forrige
Næste

REFERENCER

Relaterede referencer

Forrige
Næste
Hvad leder du efter?
Søg